Select Page

V petek, 18. novembra, smo obeležili že 11. MEDENI ZAJTRK. Najrazličnejše aktivnosti so se zvrstili že pred petkom, ko so mlajši učenci na temo letošnjega slogana »Zajtrk z mlekom – super dan« likovno, starejši učenci  pa literarno ustvarjali. Izobraževalni video, ki smo si ga ogledali v jedilnici šole, je ponudil marsikaj novega. Opazovali smo lepote Slovenije, rodovitna polja, kjer se pridela naša »super hrana« in kjer živi kar 500 različnih vrst čebel. Najpogostejša med njimi je vsem znana »kranjska čebela«. Ali ste vedeli, da poskrbi ta opraševalka za kar vsako tretjo žlico hrane, ki jo dobimo na mizo? Prav tako pa tudi za najslajšo sestavino Tradicionalnega slovenskega zajtrka, med. Ta pridna in skromna žuželka mora za kilogram medu obleteti kar 4 milijone cvetov. Med medovite rastline, ki jih čebele najraje obletavajo, sodi tudi ajda. Vsi smo že poskusili nadvse okusen ajdov kruh. Pri obogatitvi našega zajtrka nikar ne pozabimo na kravo, saj se predvsem njej moramo zahvaliti za mleko, skuto, maslo, jogurt in še kaj. Ali ste vedeli, da na slovenskih kmetijah in v mlekarnah pridelamo kar milijon in pol litrov mleka prav vsak dan. Ponosni smo lahko, da se sezonska, lokalna, a tudi ekološka hrana pridela pri nas doma, saj je njena pot od njive do krožnika kratka. Takšna hrana je sveža, bolj hranljiva in polna okusov, predvsem pa odgovorna do narave. Z izbiro domačega ne skrbimo le zase, temveč podpiramo lokalne kmete, čebelarje, sadjarje, zadruge ter živilska in kmetijska podjetja, torej domačo samooskrbo.

In ker je domače najboljše, smo tudi mi Tradicionalni slovenski zajtrk okronali z lokalnimi dobrotami: kruhom podjetja Mlinopek, mlekom in maslom Pomurskih mlekarn, jabolki kmetije Novak ter medom Kocljevine Prosenjakovci.

Dostopnost